U Krapju obilježena 50. obljetnica Ramsarske konvencije

U Krapju obilježena 50. obljetnica Ramsarske konvencije

Danas je u Lonjskom polju, najvećem hrvatskom močvarnom području obilježen 2. veljače - Svjetski dan vlažnih staništa. Skup primjeren epidemiološkim uvjetima u Krapju sjedištu Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, otvorila je njegova ravnateljica Marija Kušmiš. U znaku je jubilarne 50. obljetnice donošenja Ramsarske konvencije za život čovječanstva s porukama o osobitom značaju vlažnih staništa.

 

U dobrodošlici predstavnicima jedinica lokalne samouprave: Kutine, Popovače i Novske, dala je do znanja i vrijednosti koje za bioraznolikost, ali i kulturnu baštinu toga kraja, već dva desetljeća na današnji dan donosi skup „Budućnost na rubu močvare“ Ogranka Matice hrvatske u Kutini. Gradonačelnik Popovače Josip Mišković u ime Grada Popovače, najčešćeg pokrovitelja skupa, podsjetio je tim činom na korisnu animaciju stanovništva u šest moslavačkih sela koja upućuje na zaštitu tog prostora.

Gradonačelnik Mišković izrazio je veliko zadovoljstvo završetkom izgradnje Posjetiteljskog centra Crna roda u Osekovu. „Dugo već želimo da i Osekovo, koje živi s Lonjskim poljem, dobije službeni ulaz i posjetiteljski centar jer to će sigurno povećati dolazak gostiju. Povećani broj gostiju znači povećanje smještaja i prodaje lokalnih proizvoda i ugostiteljskih usluga“, kazao je gradonačelnik. Podsjetio je kako je Grad Popovača pokrenuo inicijativu izgradnje Prijamnog centra u Osekovu te 2014. godine ishodio svu projektu dokumentaciju- idejni, glavni i izvedbeni projekt, te dodijelio bez naknade zemljište za izgradnju Centra kako bi se stekli uvjeti za formiranje čestica Centra koje su u vlasništu Grada i RH. U cilju što jednostavnije mogućnosti prijave na Natječaje za financiranje iz EU fondova, projekt je prenio na Javnu ustanovu PP Lonjsko polje.

Dan močvarnih staništa2

Predsjednik Ogranka MH u Kutini Dragutin Pasarić spomenuo je da je u tri ciklusa taj inače višednevni skup okupio gotovo 15.000 tisuća stanovnika, uključujući i učenike s primjerom matične i područnih odjela OŠ iz Popovače. Uobičajeno upućena je poruka Ramsarske konvencije ovogodišnja pod naslovom „Vlažna staništa i voda“.

Sadržaje je naglasivši u tome značaj Lonjskog polja iznijela Valerija Hima stručna suradnica JU Park prirode Lonjsko polje. U bogatu prezentaciju unijela je uz nastale klimatske promjene i aktualne lokalne podatke. Među njima je zabrinutost za sve manji broj ptica zimovalica u Lonjskom polju, ali naglasila je i njegovu vrijednost za život ljudi tog prostora, primjerice vodonosnicima u Osekovu i Drenovom Boku. Tijekom godine očekuje se i tisak publikacije na teme koje je donio skup „Budućnost na rubu močvare.