Prijamni centar Crna roda u Osekovu uskoro otvara vrata

Prijamni centar Crna roda u Osekovu uskoro otvara vrata

Nepune dvije godine od postavljanja kamena temeljca, Prijamni centar Crna roda i ulaz u Lonjsko polje u Osekovu u završnoj je pripremi za otvaranje i prijem prvih gostiju. Završeni su građevinski radovi te još slijedi opremanje namještajem i potrebnom opremom, kako bi ovog proljeća kroz Osekovo prve grupe posjetitelja i službeno mogle posjetiti Lonjsko polje.

 

Grad Popovača pokrenuo inicijativu izgradnje Prijamnog centra u Osekovu te 2014. godine ishodio svu projektu dokumentaciju- idejni, glavni i izvedbeni projekt, te dodijelio bez naknade zemljište za izgradnju Centra kako bi se stekli uvjeti za formiranje čestica Centra koje su u vlasništu Grada i RH. U cilju što jednostavnije mogućnosti prijave na Natječaje za financiranje iz EU fondova, projekt je prenio na Javnu ustanovu PP Lonjsko polje.

 Vijest 1 2

Ovim projektom financiranim iz EU fondova sigurno će se povećati atraktivnosti Parka prirode Lonjsko polje. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, a patneri su Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija. Pripremu projektne dokumentacije vodila je SIMORA d.o.o., a kao suradnici su uključeni TZ grada Popovače, MO Osekovo, Udruga „Voloderska jesen“, KUD „Stjepan Šajnović“ Osekovo, Udruga radionica „Narodno tkivo i vezivo“ Osekovo, KUD „Potočanka“ Potok, Udruga vinogradara i voćara „Škrlet“ Popovača, Udruga za promicanje kulturnih i turističkih vrijednosti Moslavine „Moslavina info“, Povijesna udruga „Moslavina“, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Izviđački odred „Jelengrad“ Popovača, NK „Dinamo“ Osekovo, DVD Osekovo, LD „Kuna“ Osekovo i Udruga žena Osekovo.

U sklopu projekta vrijednog nešto preko 20 milijuna kuna, od kojih je oko 81% financirano iz EU sredstava, izgrađen je Centar za posjetitelje s info centrom i suvenirnicom u Osekovu, prezentacijska dvorana, a u samom parku i replika nekadašnjeg graničarskog čardaka koji žće služiti za promatranje ptica. U sklopu projekta takvi vidikovci su izgrađeni na 8 lokacija na cijelom području Parka, a nabavljeni su i čamci na solarni pogon, kako bi se naglasila ekološka strana projekta.