Trg Grofova Erdodyja 5, 44317 Popovača

U Knjižnici otvorena izložba Jasmine Uroda Kutlić „Nafta u Moslavini“

U Knjižnici otvorena izložba Jasmine Uroda Kutlić „Nafta u Moslavini“

U prostoru Knjižnice i čitaonice sinoć je otvorena izložba „Nafta u Moslavini“, popovačke autorice Jasmine Uroda Kutlić, inače ravnateljice Muzeja Moslavine u Kutini.
Autoricu je tom prilikom predstavila i okupljene pozdravila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić, a pjesmom je događaj oplemenila pjevačka skupina KUD-a “Mijo Stuparić” iz susjedne Velike Ludine.

U uvodnom izlaganju, autorica Jasmina Uroda Kutlić upoznala je okupljene kako Izložba u popovačkoj Knjižnici obuhvaća 20 panoa koji prikazuju zanimljivosti iz povijesti istraživanja nafte i plina u svijetu i Hrvatskoj, a potom i u Moslavini, a prate i predmete izložene u tri postavljene vitrine. Napomenula je autorica tom prilikom kako se nafta u našoj Moslavini nalazi već u srednjem vijeku, a u obliku u kojem ju nalazimo danas, počinje se pojavljivati u 20. stoljeću, a kada kreće i njena eksploatacija.

„Početak eksploatacije nafte se obično pripisuje Amerikancima, riječ je o Drakeovoj bušotini i to je bilo i 1859.godine. Međutim, 4 godine prije Moslavčani su već eksploatirali naftu, a to je bio takozvani Martinov bunar. Tada se nafta na rudarski način iskopavala van, a upotrebljavala se i za osvjetljavanje samog Beča. Međutim, onaj veliki bum koji je nafta doživjela veže se uz 20. stoljeća i šezdesete godine. Evo ove godine i naša najpoznatija firma, INA Naftaplin slavi svojih 60 godina postojanja, pa i zbog toga možemo reći kako je Moslavina povezana uz puno tih pionirskih aktivnosti vezanih uz naftu. Osim spomenutog Martinovog bunara, svi znamo za naš Stružec koji se od milja zove „mali Kuvajt“, pa imamo i Ivanić-Grad, a koji je grad koji spava na nafti. Uz to, i prije samih istraživanja primjećivala sam kako kad se vozite po našem kraju, pun je njihaljki, tzv. kačaljke koje su ures naše Moslavine“ – rekla je.
Zaključila je Uroda Kutlić kako upravo nafti možemo zaslužiti razvitak Moslavine kakvu znamo danas, a posebice možemo biti ponosni na Stružec jer je količina eksploatirane nafte u bivšoj državi bila dovoljna za cijelu Hrvatsku, ali i na činjenicu da su upravo u ovo naselje dolazili brojni mladi inženjeri iz SAD-a učiti od naših stručnjaka.
Prilikom osmišljavanja izložbe i prikupljanja građe Uroda Kutlić je surađivala s Hrvatskom udrugom naftnih inženjera i geologa, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom i Tehničkim muzejom Nikola Tesla, a na kraju je zamolila i građane iz naftaških obitelji, budući da ona prikazuje relativno mali broj predmeta, ako imaju mogućnosti, da za proširenje izložbe Muzeju posude ili poklone svoje predmete i fotografije.
Naime, interes za ovu temu je velik, nakon Popovače izložba putuje u Sisak i Ivanić-Grad, a vrijedi napomenuti kako je upravo ona bila najposjećenija tijekom prošle godine u Muzeju Moslavine Kutina.
Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić istaknuvši kako je nafta i danas za ovaj kraj iznimno važna te i dalje utječe na razvoj stoga se nada da će se interes za nju i proširiti. Zahvalio je stoga autorici na postavljanju ove izložbe, a koja prikazuje upravo tu nezamjenjivu ulogu nafte.
Izložbu 'Nafta u Moslavini' možete u prostoru popovačke Knjižnice razgledati do kraja veljače.

Kontakt info

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA POPOVAČE

Trg Grofova Erdodyja 5
44317 Popovača

tel. 044/652-486
mob. 099/333 0188