Dani okusa hrvatske tradicije

Drugi nacionalni 'Dani Okusa hrvatske tradicije' održavaju se od 15.-28.11.2021., koje zajednički organizira 11 županijskih turističkih zajednica u suradnji s lokalnim ugostiteljima, nosiocima standarda 'Okusi hrvatske tradicije', a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta. Svi ljubitelji dobre hrane će u narednih 14 dana u deset ugostiteljskih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji moći uživati u lokalnim jelima pripremljenih od tradicionalnih namirnica i po tradicionalnim recepturama.

Svaki će objekt u ponudi imati po dva menija od tri slijeda i to po cijenama već od 75 kuna po meniju, odnosno po 95 kn, 125 kn ili 195 kn. Popis svih restorana koji sudjeluju su: restoran 'Ban Josip Jelačić' u Topuskom, restoran 'Djed' u Hrvatskoj Kostajnici, 'Bistro' klet u Sisku, hotel 'Panonija' u Sisku, restoran 'Stari grad' u Sisku, restoran 'Mlinski kamen' u Petrinji, restoran 'Štuka' u Petrinji, seosko imanje 'Moslavačka priča' u Velikoj Ludini, Ekoetno selo 'Strug' u Krapju, Izletište 'Zeleni put' u Kutini.

Počastite svoje nepce okusima tradicijskih jela Banovine, Moslavine i Posavine i upoznajte bogatstvo raznolikosti ovog podneblja (Sisačko-moslavačke županije) što se prostire od pitomih vinogradarskih brežuljaka Moslavačkog gorja na sjeveru, sve do prostranog Lonjskog polja i gradova hrvatskih vitezova; Siska i Banovine u njegovom zaleđu. Kao što je priroda ovog kraja raznolika i osobita, tako su raznolika i jela koja su kroz stoljeća nastajala zahvaljujući domišljatosti seoskih žena u svakodnevnoj pripremi svježih i domaćih namirnica uzgojenim ili ubranim u šumama, rijekama i brojnim vodotocima. U nastavku izdavajmo jela koja se svakako isplati probati: juha od kestena, paprikaš od kokoši s makarunima, pečena kokoš ili guska s krumpirom, pečenke od divljači, dinstani divlji zec iz paca, pržena riba sa žgancima, pečeni šaran ili smuđ s krumpirom, buhtli s pekemzom od šljiva i mnogobrojni drugi specijaliteti moslavačke kuhinje.

Sva jela moslavačke kuhinje oduševljavaju okusima i mirisima, te jednostavnošću pripreme, a njihove okuse valja sljubiti s vrhnskim vinima moslavačkog vinogorja s naglaskom na škrlet koji će vam pružiti istinski užitak blagovanja. Više informacija potražite na www.okusi.hr.

Dobrodošli i dobar Vam tek!